Förtydligande

Jag kanske lät väldigt negativ om mitt tidigare inlägg om förskola. Som att jag ser ner på förskolan men så är inte fallet, tvärtom. Fröknarna gör nog sitt yttersta för att barnen ska trivas i förskolemiljön osv.
 Det kommer en dag då mina föräldradagar tar slut och jag måste ut i arbetslivet och mina barn också kommer behöva gå på förskola. 
Det jag menade, som är helt absurt för mig, att vissa kommuner erbjuder 30h i veckan när föräldern är hemma med syskon. Det tycker jag är mycket, man är ju liksom hemma! Passa på för guds skull att vara tillsammans med ditt barn.
Men som sagt, alla gör och tänker olika. Och jag klandrar ingen bara för att den inte gör som vi gör! 

Sen måste ni läsa den här debatten. 
Det är ju inte konstigt att föräldrar väljer att sätta sina barn på förskolan medan man är hemma, politiker vill ju få att det är det enda rätta om barnet ska lyckas i i framtiden. 
http://mobil.nt.se/opinion/debatt/reglerna-for-ratt-till-forskola-maste-andras-10811892.aspx 

Nog om det här nu. 
Det är dags att sova, imorgon väntar en nya spännande dag. Kram godnatt. 

Örebro

I morse tog jag och barnen en tur till Örebro. Behövde lite grejer på Ikea så dit också vi först, åt köttbullar till lunch sen stack vi iväg till Ica Maxi. Både skafferiet och frysen behövde fyllas på. Leon fick hänga i bärselen och Elvira sitta i kundvagnen. Gick runt på Maxi i två timmar!! Ni läste rätt, två hela timmar. Jag älskar att strosa runt på Maxi, det finns ju så mycket att gå igenom liksom 😄 
Nackdelen med att storhandla själv var när man skulle packa varorna. Bandet blev snabbt fullt så jag var tvungen att springa fram och tillbaka och packa i påsarna och lägga upp fler varor. Och tro inte att någon vänlig själ i den långa kön bakom mig kunde erbjuda sig att hjälpa till att plocka i alt plocka upp på bandet, typiskt svenskar. 
Men det gick ju såklart bra, det tog bara lite tid, svettig blev jag också 😅 
Innan vi åkte hem var vi tvugna att fylla på magarna i cafét. Korv med bröd fick det bli. 


Medan jag bytte blöja på Leon passade Elvira att fota lite, haha! Alla bilder fick inte ens plats när jag printade 😂 Förbannad

Frågan om att barn ska gå på förskolan medan föräldern är hemma med syskonet kan göra mig så upprörd, kan hända att jag till och med blir förbannad. 
Hamnade på en blogg där en förälder tog upp det. 

Den här texten gör mig riktigt upprörd!! Alltså 30 timmar i veckan?! Skaffa inte barn om man inte orkar ta hand om det!  


"Tillåt äldre syskon att vara upp till 30 timmar på dagis

Förslagsställare : Tirsa Rosalba Ramos-Pedersen

Förslag

Idag är det så att äldre syskon inte kan få fulltid på dagis när en förälder är på föräldraledighet samtidigt med ett yngre syskon. De två första månaderna efter yngre syskonets födelse kan det äldre barnet gå på dagis i 30 timmar/vecka och därefter bara 15 timmar/vecka så länge en förälder är på föräldraledighet. 
Vi anser att denna regel är till en stor nackdel, inte bara för föräldrarna, men också för barnen. 

Bakgrundsinfo

Det yngre barnet har rätt att få föräldrarnas tid och odelade uppmärksamhet för mer än bara 15 timmar i veckan! Det är mycket viktigt för barnets utveckling och anknytning till föräldrarna och familjen.
Dessutom är de första månaderna med ett nyfött barn mycket ansträngande för föräldern. Ett nyfött barn behöver mycket tid och uppmärksamhet, och det en stor utmaning att engagera och underhålla ett äldre barn samtidig. Dessutom har båda barn mycket annorlunda krav och rutiner genom dagen. Föräldrarna kan därför lätt bli utmattade och det är dålig för båda barnen.
Men främst anser vi att det är orättvist att beröva det äldre barnet pedagogisk utbildning, social interaktion och sällskap med andra barn. Man bör inte inkräkta på barnets utveckling bara för att hålla det hemma medan föräldern faktiskt är mest upptagen med en ny bebis. Dessutom behöver barn av alla ålder en viss rutin i deras liv och denna s.k. ”15-timmar” regeln inskränker det betydligt. Många förskolor är mycket oflexibla och kräver att det äldre barnet kommer till förskola måndagar, onsdagar och fredagar i den ena veckan och tisdagar och torsdagar den andra veckan. Detta gör att barnets rutin blir helt omöjlig att upprätthålla och resulterar i obehag och även ångest.
Vi kräver därför att det äldre barnet får lov att stanna på dagis i upp till 30 timmar istället för bara 15 timmar som är tillåten nu. De ska ha den utbildning och sällskap de behöver och det nyfödda barnet ska ha möjlighet att få föräldrarnas fulla uppmärksamhet som är viktigt för barnets anknytning och utveckling."

De flesta argumenterar att barnen behöver bli stimulerade av någon annan än föräldern själv. Känns det bättre att lämna barnet i en miljö som är stressig, få pedagoger och nya vikarier var och varannan vecka där ingen knappt ser ditt barn? 

Och nu tänker ni säkert att det kan ju inte du veta eftersom du inga barn har på förskolan men jag känner både föräldrar och vikarier som vet. 

Och en kommentar som jag själv lika gärna kunde skivit. "Känner även en stor trötthet på att föräldrar inte längre har egna tankar om sina barn utan stjälper över mer och mer ansvar på samhället. Bara JAG får göra mitt i lugn och ro- mentalitet är en oerhört otäck utveckling som råder nu"

Jag vet att det är många som inte tycker och tänker som jag, vänner och bekanta. Kommentera gärna hur du tänker om frågan.  


Mingel

Igår var vi på mingelkväll på mina två vänners frisörsalong. De har nyligen börjat jobba under samma tak. En renovering av Fridas gamla salong har de gjort, det blev hur fint som helst och himla stort 👍  
Det var en trevlig kväll med fantastiska erbjudanden, tävling och fint sällskap. 
 Så roligt att det fixas sånna här tillställningar i byn, tack Frida och Emelie, ni är grymma ❤️ 

En liten bukett fick följa med. 

Fina Emelie. 

Banankillen. 


En suddig bild på Elvira, hon hängde mest vid chipsen under kvällen. 
 
Pynt

Nu har påsken fått komma fram hemma hos oss. Dock väldigt lite pynt...
 
Sprang på en vaxduk på Rusta häromdagen, det må vara tantigt att ha en vaxduk på bordet men den här var så himla fin så jag var tvungen att köpa den. Den döljer vårat slitna matbord perfekt.
Irriterar mig en aning på vecken som blev när den var ihopvikt men det ska väl rätas ut tids nog. Har både blött ner den och strykt på den men det blev inte så mycket bättre.
 
 
 

Ugglor & Prickar

Provade för första gången att sy dit en spetskant ihop med kantbandet. Visst var det lite pilligt men det gjorde en del för utseendet.
Jag har fått några beställningar på babynest vilket är superkul!
Jag blir både rörd och smickrad över fina ord om nesten.
 
 

Mycket sol och sen lite träning..

Passar på att njuter vid husväggen medan barnen sover i vagnen, de kommande tolv dygnen verkar bli snålt om sol och flera plusgrader. Prognosen visar mest grått väder, snö och regn så idag njuter vi. 

Ikväll väntar ett träningspass med box & styrka. Gick första gången i torsdags och jisses vilket härligt och fruktansvärt jobbigt pass. Helt i min smak när man knappt orkar gå uppför trappan från lokalen. Och träningsvärken ska vi inte ens prata om... 

Nu rör det sig i vagnen...☀️ 

Kvällen

Ingen tvätt att hänga, inga grejer att plocka på, ingen diska att plocka ur eller i maskinen och inget tyg att sy med, då blev det en kväll i soffan, när alla ovanstående saker var klara för den har dagen ska kanske tilläggas (förutom att sy). 
Jag har annars lite svårt att bara vara, jag kommer alltid på det ena eller det andra som ska göras. 
Vi kikade på den nya Beck filmen och käkade godis. En skön kväll helt enkelt och jag tänkte att jag skulle lägga mig innan midnatt, är på god väg iaf. 

Godnatt. 

Regn..

...rusk och väldigt grått är vad det är idag, Elvira lyste upp med sitt nya regnställ som vi var tvunga att prova när vi skulle gå och knycka lite björkris i skogen. 
Medan jag tog ris traskade Elvira runt på snön i diket, vänder ryggen om några sekunder och plötsligt skriker hon till, då hade hon gått igenom snön och ligger i vattnet med endast huvudet uppe, springer ner och drar upp henne och då fick jag se något vitt på botten, jaa såklart hade min mobil åkt ur från bröstfickan när jag böjde mig framåt. Mobilen lever än men det är nog bara en tidsfråga innan den lägger av. Den kan ju knappast klarat sig från att blivit vattenskadad 😳 Zara

I måndags beställde jag som sagt från Zara och i onsdags kom paketet hem till dörren, oerhört snabb leverans, ända från Madrid. Helt otroligt ändå. 

Köpte den här urfina klänningen till Elvira, mamman skulle vilja ha en likadan men den största storleken var 164 och det kan nog bli lite litet... 

Tyvärr världens sämsta kvalité på bilden.  

FUCK CANCER

En anhörig har lämnat oss och i idag var det dags för begravning. Så sorglig, jobbigt och fruktansvärt hemskt. 
Det var en alldeles underbar person, skojfrisk och lättsam. Det fanns inget ont i den människan. Ville alla så väl, alltid. 
Cancer, jävla vidriga sjukdom som tar över kroppen illa kvickt. Dödar liv på löpande band, skapar fruktansvärd sorg och saknad hos anhöriga. 
Ordet cancer får mig illamående, känna ilska och hopplöshet. 
Man brottas med tanken, vem kommer bli cancerns nästa offer? Vem kommer få kämpa för sitt liv? FYFAN för att man ens ska behöva tänka så. 
Jag är så fruktansvärt rädd om mina barn, min familj och mina vänners liv. Måtte ingen av oss behöva kämpa för livet. INGEN!!! 

Men för att cancerforskningen ska gå framåt behövs pengar, snälla skänk en slant du också!! 

Sms:a HOPP till 72900 så bidrar du med 50 :- till barncancerfonden. 

Sms:a BESEGRA (mellanslag) ditt namn till 72988 så skänker du 50:- till Cancerfonden. 

Kom igen, 50 kr är (enligt mig) hutlöst lite men som ändå gör skillnad! 

Tack och godnatt. 

Vi saknar dig, vila i frid ❤️ 

Tisdag

Idag stack vi iväg på utflykt till Trollstigen som ligger i Lesjöfors.  Barnen var fascinerade av trollen och alla dess verk som fanns att kolla på medan vi tog oss uppför en bra bit in i skogen, vissa partier var både branta,  snöiga och hala isfläckar.  När benen behövde vila smaskade vi oss matsäcken som vi hade med oss. 
Barnen var verkligen tappra som orkade gå så mycket! 

Innan vi åkte la jag fram bärselen som jag skulle ha Leon i men den lyckades jag åka ifrån, jag känner träningensvärken i armarna börjar komma smygandes för nu är han minsann inte lätt att ha bärandes på armen 😄 
Det blev några sköna timmar ute i skogen, för visst är det fridfullt att vara i naturen 🙌 

Vi avslutade med en pizza i solen på trappen i deras nya hus. En perfekt tisdag 👌☀️💛 
Vårnytt

Har rensat ut barnens garderober på urvuxna kläder och det blev ganska tomt efteråt... Leon har växt en hel del och jag har bävat inför att plocka bort för vissa kläder vill man bara inte att de ska växa ur men nu var jag tvungen. Likaså Elvira, hon har precis gått upp en storlek efter att hon har haft samma storlek i flera flera månader. 
 Ont om kläder betyder ju att man måste shoppa nya! Tidigare idag la jag en stor beställning på Zara, närmare 20 plagg. Dock är Zara lite klurigt att beställa från, plaggen är generellt små i storlekarna men sen vet man inte hur många storlekar man behöver gå upp, förhoppningsvis blir det bra! 
Inte nog med det, mamma-mormor dök upp i kväll med en påse full  med kläder till kidsen, det blir så när hon är borta i flera dagar. Världens bästa mor. 


Ikväll hade jag tänkt sätta mig vid symaskinen men tröttheten tar över. Natten innan skrapade jag ihop ca 4,5h sömn, väldigt dumt av mig att lägga mig så sent om natten och Leon valde att ta morgon strax innan 06 imorse 😴 så ikväll ska jag försöka sova en aning tidigare, typ snart. 
 
❤️ 


Lyckad lördag

Idag överraskade vi våran gravida vän med en babyshower. Och överraskad blev hon! 
Jag minns själv hur generad jag har varit på mina babyshowers, att vännerna verkligen har tagit sig tid att fixa något så fint till en, jag tror Mari kände likadant idag. 
 Det blev en mysig eftermiddag med go fika, present öppning och roliga lekar.
Nu väntar vi med stor spänning på det lilla livet, skynda ut nu! ❤️ 
Avslutar med en bild på mig själv för ovanlighetens skull 😅 Godmorgon

I ungefär en veckas tid nu har Leon vaknat 07.10, exakt! Hur är det möjligt att det slår in varje dag? Pigg och alldeles överlycklig, där och då kan man bara drömma om att få sova lite lite till. Men när solen lyser in i sovrummet som den har gjort nu i flera dagar så är det inte det minsta jobbigt att kliva upp, faktiskt. Storasyter kan sova länge så länge hon inte blir väckt av lillebror så just nu sover hon och pappan gott. 
Vi röjer redan runt, det är full fart så fort ögonen slår upp, det måste barnen fått från mig... 

Loggade precis in på försäkringskassan och fick en rejäl ångestklump när jag såg hur få dagar det är kvar på min föräldrapenning. Fyfan. 

Trevlig lördag! Kram 

Fredag

Det blev det förstnämnda som jag skrev igår, en tur till Kavat i Kumla. Mamma-mormor är på cup med lill morbror och hon tyckte vi gjorde bort oss och åkte när hon inte kunde följa med. Hon menade såklart att hon skulle betala. 

Elviras fötter har växt en del så nya skor var ett måste. Jag är helt frälst i Kavat skor, de sitter stadigt på lilla foten och sen är de snygga. 

Min lilla stora tjej 🌟 skinnjacke-premiär i mars, inte dåligt! 
Leon passade på att inviga snygga vårjackan idag när vi ändå knappt skulle vara ute 😍 


Pappa dotter ❤️ 
Fredagsplaner (?)

Nu har pappan tagit helg och vi har en oplanerad fredag framför oss. Jag vill hitta på nånting, inte bara vara hemma, men vad jag vill göra vet jag inte. Har några allternativ, - åka till Kavat i Kumla, en sväng till Ludvika och hälsa på barnens farfar, åka till Mariebergsskogen och leka o kolla på djur. Eller så blir vi helt enkelt hemma, njuter av solen och planterar massa frön. Vi får se vad vi känner för imorgon bitti. Nu ska jag sova, godnatt 🌙 

Måndag

Solen lös in i sovrummet när vi vaknade i morse, vilken energi den ger en. 
Vi startade dagen med bananpannkakor med grädde och bär till frukost, hur gott som helst. Inte långt efter kom Mari hem till oss, vi klädde på oss och gick ut. Lapade sol efter husväggen medan Elvira lekte och Leon sov i vagnen. En perfekt förmiddagen. Sen var det lunch och matlagning. Pappan kom hem från jobbet sen stack vi iväg till mormor och morfar några timmar innan måndagen började gå mot sitt slut. Hoppas på lika fint väder resten av veckan, gärna resten av månaden också. 

Koncentrerad med att blåsa bubblor. 

Häromdagen fick hon syn på mammans paraply från Thailand och det skulle hon promt ha. Jag hatar hello Kitty!! 

Leon älskar att sova ute, det är konstaterat. Kollade till lekstugan på Kullen också. 

Nu är det godnatt för min del, Kram. 


Tränings tankar

I högstadiet älskade jag att springa, men sen satte alla mina knäoperationer och alla problem som medföljde stopp för löpträning. Så frustrerande och så orättvist.
 Idag har jag lärt mig leva med ont i knäna, det är en daglig smärta. 
En smärta som vissa dagar är hemsk, tack och lov att det finns smärtstillande läkemedel. 
I flera dagar har jag tänkt att jag ska prova springa en sväng och ikväll gav jag mig ut i blåsten. En gång i tiden sprang jag 5km på 18min så jag hade gett mig fan på att springa under 25min,  det var att ta i med tanke på att jag inte har sprungit på flera flera år och precis nyligen börjat på ett och annat träningspass, alltså med den sämsta tänkbara kondition. Flera gånger under löpningen tänkte jag "fyfan, nu ger jag upp, jag dör ju snart" men då kom den envisa Emelie fram och jag klarade att springa 5km på 24:41. 
Jag är glad att jag är född med lite jävlar anamma, ganska mycket envishet och tänket att jag aldrig ger upp, för man klarar så mycket mer än vad hjärnan tror. 

Och sen kommer vi till det här med träning, jag har precis börjat träna, minst två gruppass i veckan ska jag försöka göra för efter två graviditeter tätt så har min kropp tappat en hel del muskler, jag väger nu 8kg mindre än innan jag blev gravid med Elvira. Det är tröttsamt att man ska behöva höra hur smal man har blivit. Det är knappast så  att man säger till en tjock person att den är så himla tjock, men till en smal person spelar det ingen som helst roll vad man säger. 
Jag har alltid kunnat äta som en häst utan att jag har lagt på mig nått..
 Sen kan man kan väl säga att amning tar rejält på kroppen. Iaf gjorde den det på mig kropp. 

Förhoppningsvis ska jag få till en och annan muskel så jag slipper se sådär tanig ut. 

Det här blev ett väldigt luddigt natt-inlägg... Godnatt. Babyshower och present.

I några veckor hade vi planerat en babyshower för Karolina och igår var det äntligen dags att storma in på kolar. Hon blev glatt överraskad när ett gäng brudar plötsligt stod i hallen med presenter, mat och efterrätter i högsta hugg. Det blev en trevlig och lyckad kväll med många skratt, sånt gillas mycket!
 
Ett babynest fick bli presenten, det är alltid kul att ge något som man själv gjort (om man är nöjd själv såklart). Förhoppningsvis ska bebis sova gott där i.
Nu väntar vi med nyfikenhet och stor spänning på bebis.
 
 
 

Fredag

Nybakad limpa till frukost, finns väl inge godare när brödet är alldeles varmt så smöret bara smälter 😋 
Fredag idag, som jag har längtat efter den här dagen, mer om det sen. 
Nu ska det lagas mat, just nu är jag inne i en period där matlagning är så himla trist, har inga ideér alls. Ge mig era bästa favoriträtter! Tack och trevlig fredag 👋 Onsdag,

I förmiddags var jag iväg på massage. Det var i somras som jag fick presentkort på massage av min kära mamma men nu äntligen kom jag iväg. Nu har jag så gott som slutat amma och tidigare har det inte funnits på kartan att jag skulle kunna ligga på mage med mjölkfyllda tuttar så därför har massagen inte blivit av förens nu. Det var iaf himla skönt. 
Jag tog mig även iväg på träning ikväll, ett hiit pass. Förra veckan var jag förkyld så idag var det riktigt gött att komma iväg, för jäklar vad skönt i kroppen det är nu efteråt. Känner mig helt matt, på ett bra sätt då såklart. Jag antar att det bara är att invänta en omgång med träningsvärk. 

Nu är jag vaken alldeles försent, som vanligt alltså. 
Godnatt! 


Tanken...

Tanken var att jag skulle sy ikväll, sambon jobbar eftermiddag så det skulle passa ypperligt, men sen blir det inte alltid som man tänkt sig.  
Elviras sovrutiner har blivit lite hur som nu när hon har varit sjuk, hon har fått sovit långt in på eftermiddagen om hon velat det så ikväll var hon inte alls trött när mamman tyckte det var läggdags. Men vad gör väl det, jag får sy en annan dag helt enkelt. 

Förresten så är vi alldeles snart friska, lite snor sitter fortfarande i men det ska väl förhoppningsvis snart vara ett minne blott 🙌 

 
Igår tog vi oss ut i snöovädret. Gick och sa hej till min mormor och lekte i lekparken. 
RSS 2.0